Αγαπητή-ε φίλη-ε, ο αγώνας μας για αξιοπρεπείς μισθούς και εργασία με δικαιώματα συνεχίζεται. Διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ) με την Efood, που αποτελεί γραπτή συμφωνία του σωματείου με την εργοδοσία για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Με αυτό το κείμενο διαδίδουμε προς την εργαζόμενη κοινωνία τον δικό μας αγώνα και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ευρύτερα σε κάθε εργασιακό χώρο. Στην άνοδο του κόστους ζωής, μοιραζόμαστε μαζί σας την ανάγκη για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού πρώτα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή και μεταφέρουμε τις συνθήκες εργασίας στην Efood.
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή: Η κρίση και η εποχή των μνημονίων αποτέλεσαν μια πρώτη επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου στους μισθούς και στα δικαιώματά μας. Η βίαιη φτωχοποίηση και υποτίμηση της εργασίας μας συνεχίζεται και στις μέρες μας. Στα χρόνια των μνημονίων είχαμε την πλήρη αποδιάρθρωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας . Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκαν οι ατομικές συμβάσεις και οι ευέλικτες/επισφαλείς σχέσεις εργασίας με σκοπό την βύθιση των μισθών μας στα κατώτερα όρια που προβλέπει η νομοθεσία της χώρας. Στην Ελλάδα, μόλις το 20% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό ανέρχεται μεταξύ 60-80%. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στον «πάτο του βαρελιού». Αυτή την πραγματικότητα την βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους και από κοινού βλέπουμε τα κέρδη των εργοδοτών να αυξάνονται και το δικό μας εισόδημα να μειώνεται και να εξανεμίζεται από την ακρίβεια.
Ανάγκη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Μια ΕΣΣΕ στην Efood μπορεί να αποτελέσει τον «φάρο» και για τα υπόλοιπα κομμάτια της εργαζόμενης κοινωνίας ώστε να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συλλογικές σύμβασεις που κατέκτησαν οι οικοδόμοι αλλά και οι λιμενεργάτες στην COSCO και η διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στην Μαλαματίνα είναι φωτεινά παραδείγματα. Στην Efood παίρνουμε αυτή την σκυτάλη και την παραδίδουμε σε επόμενους αγώνες, σε κάθε κλάδο και επιχείρηση. Η αντιστροφή του κλίματος μπορεί να γίνει μόνο από εμάς τους εργαζομένους. Το ανάχωμα που μπορούμε να στήσουμε στην γενικευμένη αυτή επίθεση είναι η οργάνωση στα σωματεία με ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό και η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην εταιρία Efood: Η Εfood παρότι αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά και συσσωρεύει κέρδη, συνεχίζει να αυξάνει και την πίεση με άμεσους και έμμεσους τρόπους προς τους εργαζομένους της. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά η εταιρία έχει επιλέξει να προσλαμβάνει διανομείς μόνο με σχέση freelance εργασίας. Είναι εξόφθαλμη η στρατηγική της να αλλάξει την αναλογία των εργαζομένων της προς όφελος του freelance μοντέλου, με τους freelancers διανομείς πλέον να αποτελούν πλειοψηφία. Σε πρώτο χρόνο απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές και μισθολογικές υποχρεώσεις, τις άδειες (κανονικές και αναρρωτικές),τα επιδόματα, τις προσαυξήσεις αργιών . Σε δεύτερο χρόνο προχωρά σταδιακά κάθε τόσο σε περικοπές των αποδοχών τους. Το μόνο που υπόσχεται η εταιρεία είναι ότι πάντα θα υπάρχει δουλειά, αρκεί οι συνάδελφοι να εργάζονται όσες περισσότερες ώρες μπορούν, ώστε να καλύψουν τις μειωμένες αποδοχές, τις αυξήσεις του κόστους ζωής, της φορολογίας και των εισφορών.
Αυτή η εντατικοποιημένη εργασία που πληρώνεται με το κομμάτι, οδηγεί αναπόφευκτα σε εργατικά ατυχήματα ή/και σε δυστυχήματα. Εντός του 2022 χάσαμε τρεις συναδέλφους μας από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε εργατικά δυστυχήματα, εξαιτίας της συσσωρευμένης κούρασης στο τέλος της βάρδιας τους, ενώ φορούσαν το κράνος της εταιρείας που δεν προστάτευε, παρά μόνο διαφήμιζε τα logo της εταιρίας.
Η Efood κρύφτηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας έχουν ξεκινήσει και από τον Ιούλιο έχουν γίνει δύο συναντήσεις. Δύο μήνες τώρα αναμένουμε την επίσημη γραπτή πρόταση της εταιρίας, η οποία κρίνουμε πως κωλυσιεργεί εσκεμμένα. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε στάση εργασίας και 24ωρη απεργία στις 4 Νοεμβρίου. Διεκδικούμε αξιοπρεπή βασικό μισθό για την διαβίωση μας, 5νθημερο 7ωρο, επίδομα επικινδυνότητας, ταμείου, 3ετίες και όποιος freelancer συνάδελφος επιθυμεί, να έχει την επιλογή να ενταχθεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Επιλογή που την έχει στερήσει η εταιρία τα τελευταία δύο χρόνια σε όλους τους νεοπροσληφθέντες συναδέλφους, αξιοποιώντας τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη.
Τα κέρδη της EFOOD και ο μισθός μας: Η Efood που μέσα σε 5 χρόνια έχει αυξήσει τα κέρδη της κατά σχεδόν 600% (2017: 4,8εκ ευρώ-2022:31,8 εκ.ευρώ), αποφεύγει να διαπραγματευτεί και παίζει κρυφτό, την στιγμή που αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό της χώρας. Μάλιστα, μετά την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο επισιτισμό, η πολυεθνική Efood δίνει μικρότερο μισθό από ότι ο «σουβλατζής της γειτονιάς». Εν τω μεταξύ, στην προσπάθεια να αποκρούσει την ενότητά μας, ακολουθεί την τακτική του «διαίρει και βασίλευε»: έντεχνα τοποθετεί τους freelancer συναδέλφους απέναντι στους μισθωτούς, διαδίδοντας πως η διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν τους αφορά ενώ στους συναδέλφους στα γραφεία πως «η απεργία είναι των διανομέων».
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας έναντι των εταιριών: Η νίκη μας το Σεπτέμβρη του ’21 ήταν μια στιγμή περηφάνιας για εμάς και για όλη την εργαζόμενη κοινωνία. Η αλληλεγγύη της κοινωνίας μαζί με την συλλογική οργάνωση και τον αγώνα μας, είναι τα συστατικά που θα υποχρεώσουν την εταιρεία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το σύνθημα μας είναι ένα: Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην efood είναι αγώνας και υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
• Διεκδικούμε η εταιρεία να υπογράψει άμεσα τη Συλλογική Σύμβαση και χωρίς καθυστερήσεις. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς (διανομείς, γραφεία, αποθήκη) |
• Να κατοχυρωθεί 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο για όλους τους διανομείς, με κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ (με επίδομα επικινδυνότητας, ταμείου, 3ετίες) |
• Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, να δοθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται από την ΚΥΑ. |