ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ
Το Σεπτέμβριο του 2021 η εταιρεία efood αιφνιδίασε με προσωπικά μηνύματα δεκάδες εργαζόμενους διανομείς ότι απολύονται. Η αντίδραση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργάνων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ήταν άμεση. Οι εργαζόμενοι, απολυόμενοι και μη, βγήκαμε στους δρόμους και διεκδικήσαμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων και τη μετατροπή των διαδοχικών τρίμηνων συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα αγκάλιασαν και στήριξαν τον αυθόρμητο αγώνα μας και στάθηκαν αρωγοί και συνοδοιπόροι στο πλευρό μας. Η κοινωνία εξέφρασε την αποδοκιμασία της στην στρατηγική της efood, μέσω των social media και του διαδικτύου με το #cancelefood, με τη μαζική αποχώρηση από την εφαρμογή της efood, με τον καταποντισμό της εταιρείας στις βαθμολογίες αλλά κυρίως ενθαρρύνοντας μας να συνεχίσουμε σε κάθε τυχαία συνάντηση στις γειτονιές με λόγια συμπαράστασης και χειροκροτήματα.
Σε διάστημα μικρότερο του δεκαπενθήμερου η efood υπαναχώρησε σε μια ύστατη επιχείρηση διάσωσης της καταποντισμένης δημόσιας εικόνας της, του τρανού brandname της, που τόσο μεθοδικά έχτιζε όλα αυτά τα χρόνια… Δεν απέλυσε τους διανομείς και σταδιακά υπέγραψε συμβάσεις αορίστου με όλους. Τι χαρά! Εργαζόμενοι, συνδικαλιστικά όργανα, η κοινωνία των πολιτών, όλοι όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας, όλοι πανηγυρίζαμε γαλήνια. Αισθανθήκαμε ότι «μετράμε, ότι έχουμε δύναμη, φωνή.
Δικαιωθήκαμε.
Δικαιωθήκαμε;
Δυστυχώς για εμάς, η efood, η leader εταιρεία στον κλάδο της διανομής με τζίρο, βάσει των δημοσιευμένων οικονομικών της καταστάσεων 43, 171 εκατ. € το 2019 και 64,488 εκατ. € το 2020, καταφέρνει για άλλη μια φορά να μας εμπαίζει. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να πιστέψει ότι μια εταιρεία με τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους της efood δεν μπορεί να κλείσει Ταμείο; Και όμως!
Συγκεκριμένα και αναλυτικότερα:
Όλοι οι διανομείς της efood κάθε μέρα εισπράττουμε από τους πελάτες για λογαριασμό της εταιρείας το αντίτιμο κάθε πακέτου που παραδίδουμε και στο τέλος της βάρδιας μας καταθέτουμε το σύνολο των εισπράξεων σε λογαριασμό της εταιρείας στην τράπεζα alphabank. Είχαμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η διαδικασία είναι διαφανής και αδιάβλητη, ότι δηλαδή (όπως ορίζει ο νόμος και οφείλουν να τηρούν όλες οι επιχειρήσεις) υπάρχουν ατομικές λογιστικές καρτέλες και ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διασταυρώσει την ορθότητα της απόδοσης του ταμείου του ζητώντας να ενημερωθεί για το καθολικό του ταμείου του για να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος. Πλανόμασταν πλάνην οικτράν!
Η εταιρεία δεν διαθέτει ούτε μια λογιστική καρτέλα, το Καθολικό Ταμείου είναι άγνωστη λέξη για την efood!
Από τον Οκτώβριο του 2020 που εφάρμοσε η εταιρεία αυτό το σύστημα απόδοσης ταμείου δεν υπάρχουν λογιστικές καρτέλες, δεν υπάρχει Καθολικό του Ταμεία και όλοι μας έχουμε περιέλθει σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας. Κάθε μέρα καταθέτουμε τις εισπράξεις αλλά η εταιρεία αρνείται συστηματικά και σε όλους να διασταυρώσει τα ποσά, αρνείται να μας διαθέσει έγκυρη, τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από το λογιστήριο πληροφόρηση για την ταμειακή ροή ενός εκάστου. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν έχουμε καταθέσει λιγότερα ή περισσότερα από όσα οφείλουμε. Σε επανειλημμένα γραπτά μας αιτήματα για κλείσιμο ταμείου και εκκαθάριση η efood κωφεύει.
Επιπλέον, με το πέρας των απεργιακών κινητοποιήσεων η efood επιδίδεται σε μία στρατηγική συστηματικού εργασιακού εκφοβισμού μας με χυδαίες προφορικές απειλές, παράνομες και καταχρηστικές αναστολές εργασίας που συνοδεύονται από παράνομες «τιμωρητικές» περικοπές των μισθών μας. Συγκεκριμένα, δεκάδες από εμάς λαμβάνουμε προφορική ενημέρωση από τους άμεσους προϊσταμένους μας, ή προσωπικά γραπτά μηνύματα ότι χρωστάμε στην εταιρεία. Απαιτούν εκατοντάδες ευρώ από τον κάθε διανομέα. Όταν ο διανομέας αιτείται γραπτά τεκμηρίωση του ποσού και εκκαθάριση του ταμείου του, αμφισβητεί ή αρνείται το χρέος τότε η efood αρνείται να του παρουσιάσει το βιβλίο του ταμείου του ή οποιοδήποτε έγκυρο στοιχείο και ακολουθούν προφορικές απειλές. Αν ο διανομέας υποκύψει στην πίεση και τον εκβιασμό, τότε ξεκινάει ένα γαϊτανάκι άτυπου παζαριού… Εμείς λέμε ότι χρωστάς 2000 ευρώ, εσύ πόσα νομίζεις ότι είναι; Μα δεν χρωστάω! Δώσε μας 400 και τα βρίσκουμε και άλλα πολλά εμπριμέ… Ούτε ένας από μας δεν έχει λάβει γραπτή και υπογεγραμμένη τεκμηρίωση του «οφειλόμενου» ποσού!
Αν ο διανομέας δεν υποκύψει στους εκβιασμούς τότε το παιχνίδι χοντραίνει. Τις περισσότερες φορές χωρίς καμιά προειδοποίηση και αιτιολόγηση ο διανομέας τίθεται σε εξαναγκαστική αναστολή της εργασίας του για άγνωστο στον ίδιο χρονικό διάστημα. Όταν ο διανομέας ζητά απαντήσεις για αυτή την επιβολή οι άμεσοι προϊστάμενοι του απαντούν «Χρωστάς και μέχρι να αποπληρώσεις θα βρίσκεσαι σε καθεστώς αναστολής». Μα δεν χρωστάω! Στο τέλος του μήνα ο διανομέας διαπιστώνει μεγάλες περικοπές στο μισθό του. Όσοι από εμάς δεν έχουν τύχει ακόμη της άνωθεν μεταχείρισης ζούμε με το φόβο ότι θα είμαστε οι επόμενοι, ότι η εργασιακή τρομοκρατία θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Ακόμη και η προοπτική της παραίτησης και αναζήτησης της εργασιακής μας τύχης αλλού φαντάζει μια δύσκολη εξίσωση. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, για να παραιτηθούμε από την efood, χρειαζόμαστε τη συνδρομή δικηγόρου, αν έχουμε χρήματα να τον πληρώσουμε… Γιατί όπως καταλαβαίνετε πριν παραιτηθεί κανείς θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η efood δεν θα έχει στο μέλλον οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση από αυτόν. Και αν δεν έχουμε οικονομική ευχέρεια για δικηγόρο θα ζούμε με τη δαμόκλειο σπάθη της πιθανής απαίτησης αγνώστου χρηματικού ποσού για τα επόμενα 5 χρόνια που ορίζει ο νόμος ως χρονικό περιθώριο οικονομικών απαιτήσεων οφειλών.
Εργαζόμαστε πάνω σε μηχανάκια, μέσα στους δρόμους, ασκούμε ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα με εκατοντάδες εργασιακά ατυχήματα κάθε χρόνο και το κάνουμε αυτό υπό το καθεστώς ακραίου στρες που μας έχει επιβάλει η efood, με τη στρατηγική του διαρκούς εκφοβισμού. Όλα τα παραπάνω καταστρατηγούν τους νόμους του κράτους, τις συμβάσεις εργασίας μας, θίγουν το πορτοφόλι μας, αλλά κυρίως θίγουν την τιμή και την υπόληψη μας. Για άλλη μια φορά θα αγωνιστούμε για τη δικαίωση μας και την αποκατάσταση της υπόληψης μας και της εργασιακής ειρήνης. Με κάθε νόμιμο μέσο. Με απεργιακές κινητοποιήσεις, με εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας, με συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με κάθε ένδικο μέσο. Δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί. Καλούμε όλους, συναδέλφους, συνδικαλιστικά όργανα, αρμόδιες υπηρεσίες, τη δικαιοσύνη, πολιτειακά όργανα, την κοινωνία να κάνουν το ίδιο. Όχι στην αδράνεια και στη σιωπή. Τέλος στον εργασιακό εκφοβισμό.
Ζητάμε: Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης, τη διενέργεια ελέγχου των οικονομικών της εταιρείας efood, την εκκαθάριση των ταμείων και του καθολικού όλων των διανομέων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες(Μικτά Κλιμάκια ΣΔΟΕ), την αποκατάσταση και απονομή της δικαιοσύνης.
ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ EFOOD