Κοινό Υπόμνημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων
Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων E Food Περιφέρειας Αττικής
Προς
- Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας α. Την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ε.Α.Υ.Ε.) β. Την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων
3. Τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
Θέμα: Ανάγκη καθορισμού των όρων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στη διανομή.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει επανειλημμένες παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στις εταιρίες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού, αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες αμοιβής και εργασίας των συναδέλφων μας με αποτέλεσμα να έχουν πληρώσει βαρύ φόρος αίματος, ακόμη καιτην ζωή τους στην μάχη για το μεροκάματο.
Όλες οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις των κυβερνήσεων, όχι μόνο δεν ήταν στην κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων που σας έχουμε καταθέσει και άρα λύσης των χρόνιων προβλημάτων, αλλά έχουν χειροτερέψει τις συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, με αποκορύφωμα το νόμο 4808/2021 που έχει απαλλάξει από τις εργοδοτικές υποχρεώσεις τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και αφαιρέσει τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των διανομέων.
Όλες οι πολύ μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών έχουν αναδείξει για άλλη μια φορά τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις έτοιμου φαγητού και ποτού, δυστυχώς χωρίς να καταφέρουν μέχρι τώρα να αποτρέψουν τα εκατοντάδες εργατικά εγκλήματα, εξαιτίας της άρνησής σας να υποχρεώσετε τους εργοδότες να πάρουν τα απολύτως αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής μας.
Επανερχόμαστε λοιπόν με τη σημερινή μας κινητοποίηση να σας καταθέσουμε για τελευταία φορά τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε άμεσα, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δίχως το φόβο ότι δεν θα επιστρέψουμε σπίτια μας και παράλληλα να καθοριστούν οι συνθήκες αμοιβής και εργασίας, αντιμετωπίζοντας την έντονη παραβατικότητα των μεγάλων ιδιαίτερα εταιρειών.
Α. Σχετικά με τα βασικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των διανομέων
- Να καταργηθεί το άρθρο 69 του ν. 4808/2021.
2. Με τον όρο εργαζόμενοι εννοούνται όλοι όσοι προσφέρουν με οποιοδήποτε μέσο (δίκυκλο, πατίνι, ποδήλατο κλπ), υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων μέσω εταιριών που επιτελούν το έργο της διανομής, και συνδέονται με τις εταιρείες αυτές αποκλειστικά με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Δεν επιτρέπεται οποιασδήποτε άλλη συναλλαγή των διανομέων με τις εταιρείες αυτές.
3. Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργαζομένων γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα από τις εταιρίες για τις οποίες παρέχονται οι υπηρεσίες διανομής, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων διανομέων.
4. Όλοι οι εργαζόμενοι εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
5. Οι εργαζόμενοι παρέχουν εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
6. Όλα τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διανομή, καθώς και η συντήρηση, η ασφάλιση, τα έξοδα μετακίνησής τους, καθώς ο εξοπλισμός προστασίας και η ένδυση των εργαζομένων, παρέχονται αποκλειστικά και με δαπάνες της επιχείρησης που επιτελεί το έργο της διανομής.
7. Απαγορεύεται η διανομή με δίκυκλο όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες ορίζονται οι εξωτερικές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38 C, ή είναι μικρότερες των 3 C, καθώς και κατά τις ώρες που επικρατεί παγετός, μεγάλη βροχόπτωση ή χιόνι. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αμοιβή και η ασφάλιση των διανομέων βαραίνει την επιχείρηση που επιτελεί το έργο της διανομής.
8. Οριοθέτηση χιλιομετρικών αποστάσεων για τη διανομή που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνούν τα δύο (2) χιλιόμετρα.
9. Η μεγάλη παραβατικότητα στις επιχειρήσεις διανομής χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και σε αναλογία με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν. Προτείνουμε τα πρόστιμα να ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα και αντίστοιχα 10.000 για κάθε παράβαση σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 άτομα. Σε επιχειρήσεις που κατ’ επανάληψη παραβαίνουν τη νομοθεσία να μπορεί να επιβληθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προσωρινή ή και μόνιμη απαγόρευση λειτουργίας.
Β. Για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των διανομέων.
Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών:
- Ο εργοδότης πρέπει να λαμβάνει κάθε απαιτούμενο μέτρο, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία ή την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.
2. Ο εργοδότης οφείλει να εφαρμόζει τις υποδείξεις των τεχνικών και υγειονομικών επιθεωρητών εργασίας και να διευκολύνει το έργο τους, να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας, να ενημερώνει τους εργαζόμενους για την νομοθεσία που ισχύει σχετικά με την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καθώς και για τον τρόπο εφαρμογής της από την επιχείρηση.
3. Μέχρι οι εργοδότες να αναλάβουν την αποκλειστική παροχή μέσου μεταφοράς, το οποίο πρέπει να γίνει το αργότερο στις 31.12.2021, αναλαμβάνουν πλήρως τη συντήρηση και τα έξοδα χρήσης του μέσου μεταφοράς που έχει στην ιδιοκτησία του ο εργαζόμενος και με το οποίο πραγματοποιεί τη διανομή. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία ή ανωμαλία παρουσιάσει το μέσο μεταφοράς, ο εργοδότης έχει την αποκλειστική ευθύνη επισκευής σε κατάλληλο συνεργείο ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη.
4. Το μέσο μεταφοράς πρέπει να περνάει από έλεγχο ΚΤΕΟ εφόσον προβλέπεται και να υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ εφ’ όσον προβλέπεται.
5. Ο εργοδότης τηρεί βιβλίο συντήρησης του μέσου μεταφοράς, στο οποίο θα υπογράφει ο εξουσιοδοτημένος και αδειούχος Τεχνικός που πραγματοποίησε την συντήρηση, ή την αποκατάσταση βλάβης.
6. Το προσαρτώμενο κουτί μεταφοράς (αποθηκευτικός χώρος) θα πρέπει να είναι το ενδεδειγμένο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η εταιρεία κατασκευής του μέσου μεταφοράς. Η τοποθέτηση και η χρήση του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου στο μέσο μεταφοράς, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες ασφάλειας, όπως αυτές δίνονται από τον μεταφοράς, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες ασφάλειας, όπως αυτές δίνονται από τον 2 αντίστοιχο κατασκευαστή (του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου και του μέσου μεταφοράς).
7. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο θα αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή τους.
8. Κάθε ατύχημα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή, που έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή την αδυναμία για την συνέχιση της εργασίας ή το θάνατο του εργαζόμενου, αναγγέλλεται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή τον αντιπρόσωπο του, μετά από ενημέρωση του εργαζόμενου και σε περίπτωση αδυναμίας του ή θανάτου του, από τα πρόσωπα που αποκτούν δικαίωμα απ’ αυτό, από τον γιατρό που έδωσε τις πρώτες βοήθειες και επίσης και από οποιοδήποτε τρίτο που έλαβε γνώση. Η γραπτή δήλωση γίνεται στο πλησιέστερο προς τον τόπο που συνέβη το ατύχημα υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΦΚΑ. Αν εκεί δεν εδρεύει υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, η δήλωση γίνεται στην Αστυνομική Αρχή, η οποία την διαβιβάζει στο πλησιέστερο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΦΚΑ. Η προθεσμία αναγγελίας ατυχήματος στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ πρέπει να γίνει μέσα σε 5 μέρες από το ατύχημα. Ο εργαζόμενος δικαιούται κατά το διάστημα της ανικανότητας για εργασία επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο του μισθού του από τον εργοδότη για όσο διάστημα διαρκέσει η αποθεραπεία του και καταστεί ικανός για εργασία.
9. Ο εργοδότης παρέχει με ευθύνη του τον υποχρεωτικό εξοπλισμό προστασίας για τους εργαζομένους που χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς όπως δίκυκλο, ποδήλατο, ή πατίνι. Ως υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας ορίζεται: i. το κράνος για τα δίκυκλα με προδιαγραφή ECE 22.06 ii. iii. iv. ν. το πανωφόρι που θα πρέπει να παρέχει στο σώμα του αναβάτη προστα 3/6 τις εποχές του χρόνου, να είναι εξοπλισμένο με μεγάλα πάνελ από υψηλής αντοχής του μα και με προστασία στους ώμους, στους αγκώνες και στην πλάτη και να είναι ανθεκτικό στην τριβή με το έδαφος σε περίπτωση πτώσης. Αντίστοιχα πρέπει να παρέχει και κατωφόρι που να προστατεύει τα γόνατα. αδιάβροχη προστασία ολόσωμη με προδιαγραφές ΕΝ 343 γάντια με προδιαγραφές σήμανσης CE, που να καλύπτουν πλήρως τα δάκτυλα και με υψηλή αντοχή στα γδαρσίματα. ανακλαστικό γιλέκο με προδιαγραφή EN ISO 20471. vi. αδιάβροχες μπότες με προστατευτική ενίσχυση. Οι υποχρεώσεις των εργαζομένων: 1. Μόνο οδηγοί με την κατάλληλη άδεια που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία επιτρέπεται να οδηγούν το δίκυκλο. 2. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους όλους τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να κάνουν υποχρεωτικά χρήση των ατομικών μέσων προστασίας. 3. Να τηρούν τους κανόνες και τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. 4. Να διατηρούν σε καλή κατάσταση τον εξοπλισμό και όλους τους μηχανισμούς ασφαλείας. 5. Πριν την οδήγηση, θα πρέπει να πραγματοποιούν τους ακόλουθους ελέγχους: 1. Οπτικό έλεγχο στα ελαστικά για τυχόν φθορές και για επάρκεια πίεσης του αέρα Καλή κατάσταση φρένων Ύπαρξη, καλή κατάσταση, σωστή ρύθμιση καθρεπτών II. ΙΙΙ. IV. ν. Καλή λειτουργία των φώτων πορείας/φλας/φρένων Καλή λειτουργία του συστήματος προειδοποίησης (κόρνα)
3 Γ. Σχετικά με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι εταιρείες διανομής έτοιμου φαγητού και ποτού
Για να τεκμηριώσουμε τα παρακάτω παίρνουμε ως παράδειγμα την εφαρμογή «roadrunner» που χρησιμοποιεί η εταιρείας Ε FOOD και αφορά την επικοινωνία των διανομέων με την Εταιρεία η οποία τελικά αναδεικνύεται στον δούρειο ίππο της απορρύθμισης της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Ενώ η εταιρεία δεν ζητά προφορικά ή ρητά από τους διανομείς να οδηγούν γρήγορα, στην πράξη τους ωθεί σε επικίνδυνη οδήγηση και δημιουργεί κλίμα βιασύνης και διαρκούς άγχους με πληθώρα στρεσογόνων μηνυμάτων που αποστέλλονται από την εφαρμογή (roadrunner). Ακόμα και ο ήχος ειδοποίησης της εφαρμογής, ο οποίος προσομοιάζει αντίστροφη μέτρηση ωρολογιακής βόμβας, είναι χαρακτηριστικός του όλου σχεδιασμού του roadrunner που σκοπό έχει τη δήθεν «βελτιστοποίηση» της απόδοσης των εργαζομένων.
Το στρεσογόνο περιβάλλον επιδεινώνεται από τα πολύ μακρινά δρομολόγια εξυπηρέτησης των παραγγελιών σε εκτεταμένες γεωγραφικές ζώνες. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανασφάλεια και εξάντληση λόγω της αναγκαιότητας διαρκούς πλοήγησης σε περιοχές άγνωστες και προκαλεί διαρκή απόσπαση της προσοχής από το δρόμο, λόγω εκτεταμένης χρήσης GPS και χαρτών στο κινητό, πολλές φορές και σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Αυτό το είδος οδήγησης επί ώρες δημιουργεί αίσθηση αποπροσανατολισμού στους οδηγούς, την οποία ενίοτε περιγράφουν ως «vertigo». Σημειώνουμε ακόμα ότι το roadrunner παρουσιάζει πολύ συχνά λανθασμένα στίγματα θέσεων. Επίσης, δεν υπολογίζει τις πραγματικές αποστάσεις για τις παραλαβές και τις παραδόσεις παραγγελιών, αλλά τις ορίζει βάσει μεθόδων προσεγγιστικής μέτρησης απόστασης (όπως η Manhattan distance, as the crow flies distance κ.α.).
3. Οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται για τα καύσιμα με βάση το σύστημα αξιολόγησης των διανομέων από την εταιρεία, αποκαλούμενο «batch1, batch2, batch3». Το σύστημα αξιολόγησης «batch1, batch2, batch3» λειτουργεί μέσω της εφαρμογής roadrunner, αξιοποιώντας συγκεκριμένες μετρήσεις -που λογίζονται ως δείκτες παραγωγικότητας από την εταιρεία- και κατατάσσοντας τους διανομείς σε 3 κατηγορίες με χαμηλότερη την batch3. Το σύστημα αξιολόγησης προβλέπει συγκεκριμένη ποσόστωση για τις 3 κατηγορίες batch, δηλαδή όσο «παραγωγικός» κι αν είναι κανείς, ένα είναι το σίγουρο: συγκεκριμένο ποσοστό εργαζομένων θεωρείται εκ προοιμίου 3ης κατηγορίας λόγω υποχρεωτικής ποσόστωσης.
4. Επίσης το συγκεκριμένο «εργαλείο αξιολόγησης» ενοχοποιεί το νόμιμο διάλειμμα αφού υποχρεώνει έμμεσα τον διανομέα να αιτείται διάλειμμα πριν την παράδοση της παραγγελίας. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα ο διανομέας να τρέχει στο δρόμο προκειμένου να φτάσει έγκαιρα σε κάποιο κατάστημα όπου θα μπορεί να βρει μέρος να ξεκουραστεί αλλά και να αναζητήσει χώρο υγιεινής. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν εντός 20 λεπτών. Αν ο διανομέας ζητήσει διάλειμμα μη αποδεχόμενος κάποια παραγγελία τότε μειώνεται ο αξιολογικός δείκτης του (acceptance rate) και κινδυνεύει να πέσει στην κατάταξη των batch.
5. Το ίδιο συμβαίνει με το νόμιμο δικαίωμα της άδειας. Μόλις κάποιος επιστρέψει από την άδεια του «τιμωρείται» με τη χαμηλότερη κατάταξη. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πως από όσους προσπάθησε η εταιρεία να απολύσει τον Σεπτέμβρη με την πρόφαση της κακής απόδοσης, υπήρξαν αρκετοί που απλά μόλις είχαν επιστρέψει από τη θερινή τους άδεια.
6. Η αυθαιρεσία της εργοδοσία μέσω της εφαρμογής φθάνει μέχρι το κλείδωμα του λογαριασμού των εργαζομένων και συνεπώς την εξαναγκαστική αναστολή εργασίας κατά τρόπο καταχρηστικό. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους ζητάμε από τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας: I. Την εποπτεία των εφαρμογών διανομής φαγητού με σκοπό την διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. - Την κατάργηση των αξιολογήσεων των εργαζομένων μέσω των εφαρμογών γιατί εξωθούν τους διανομείς σε ακραία οδική συμπεριφορά και σε σοβαρό κίνδυνο ατυχημάτων.
Δ. Σχετικά με το σύστημα συναλλαγών που αξιοποιούν οι εταιρείας διανομείς
Κι εδώ θα πάρουμε ως παράδειγμα το σύστημα συναλλαγών της εταιρείας Ε FOOD.
Από τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία EFOOD εφάρμοσε ένα σύστημα συναλλαγών με τους πελάτες-παραγγελιοδότες της διανομής φαγητού, αποδεχόμενη συναλλαγές με κάρτα ή εναλλακτικά πληρωμή με μετρητά στους διανομείς.
Από τότε όλοι οι διανομείς της EFOOD κάθε μέρα εισπράττουν από τους πελάτες για λογαριασμό της εταιρείας το αντίτιμο κάθε πακέτου που παραδίδουν και στο τέλος της βάρδιας τους καταθέτουν το σύνολο των εισπράξεων σε λογαριασμό της εταιρείας στην τράπεζα, ακόμα και αργά το βράδυ, με κίνδυνο να γίνονται εύκολα θύματα ληστείας.
Για το σκοπό αυτό η εταιρεία έχει χορηγήσει ατομικές τραπεζικές κάρτες συνδεδεμένες με τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης εισπράξεων. Κι ενώ κάθε μέρα οι εργαζόμενοι αποδίδουν εισπράξεις, η εταιρεία δεν τροποποίησε τις συμβάσεις εργασίας συμπεριλαμβάνοντας τη διαχείριση ταμείου και το επίδομα διαχειριστικών λαθών. Και χρησιμοποιούμε τον όρο «αποδίδουν εισπράξεις» και όχι «τηρούν ταμείο» γιατί αυτό η εταιρεία το έχει καταστήσει αδύνατο.
Το νέο σύστημα συναλλαγών που σχεδιάστηκε εξαρχής με προχειρότητα, και κυρίως χωρίς συμμόρφωση στην κείμενη νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση ταμείων και τη λειτουργία τους, έχει τα παρακάτω προβλήματα που καταργούν εργασιακά δικαιώματα:
- Ο διανομέας δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ροής των συναλλαγών που χειρίζεται, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε με την ολοκλήρωση της βάρδιας. Η εφαρμογή που αποτελεί την πλατφόρμα της εργασίας και τον τρόπο επικοινωνίας του διανομέα με την εταιρεία, διαθέτει online ιστορικό ημερήσιων εισπράξεων μετρητών (το οποίο σβήνει μετά την παρέλευση δεκαπενθήμερου), όχι όμως ιστορικό αλλαγών τιμών. Δεν έχει προβλεφθεί καμιά διαδικασία και δεν υπάρχει σύγχρονη ή ετερόχρονη υποστήριξη από το λογιστήριο, προκειμένου ο διανομέας να παρακολουθεί το υπόλοιπο του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας τρόπος διασταύρωσης. Στο τέλος της βάρδιας, ο διανομέας καταθέτει το χρηματικό ποσό που μόνος του υπολόγισε, χωρίς να μπορεί να συμβουλευτεί κάποιο αξιόπιστο αρχείο συναλλαγών. Μετά την κατάθεση ο διανομέας στέλνει μέσω της εφαρμογής ένα σημείωμα, (ticket), με το οποίο δηλώνει το ποσό της κατάθεσης στην εταιρεία και αμέσως μετά το «ticket» κλείνει αυτόματα και χωρίς διασταύρωση. Σε περίπτωση λάθους, αυτό μεταφέρεται στο μέλλον. Η συσσώρευση λαθών έχει καταστήσει το όλο σύστημα αναξιόπιστο.
Τα ταμεία των διανομέων παραμένουν ανοιχτά και χωρίς εκκαθάριση από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας που δεν τηρεί λογιστικές καρτέλες.
3. Το κλείσιμο των ταμείων και η εκκαθάρισή τους αποτελεί πάγια απαίτηση των διανομέων. Σε επανειλημμένα γραπτά μας αιτήματα μέσω «ticket» για κλείσιμο ταμείου και εκκαθάριση η εταιρεία το αρνείται. Η εταιρεία αρνείται συστηματικά και σε όλους να διασταυρώσει τα ποσά, αρνείται να διαθέσει έγκυρη, τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από το λογιστήριο πληροφόρηση για την ταμειακή ροή του κάθε εργαζόμενου, αρνείται να παρουσιάσει λογιστικές καρτέλες, να γνωστοποιήσει το καθολικό ποσό σε κάθε ταμία.
4. Ερωτήματα προκαλεί και ο τρόπος αντιμετώπισης των περιπτώσεων που στην ημερήσια κατάθεση κάθε διανομέα το ΑΤΜ εντοπίζει πλαστό χαρτονόμισμα και το παρακρατά. Στις περιπτώσεις αυτές η εταιρεία ζητά τη μετάβαση του διανομέα στο υποκατάστημα που έγινε η κατάθεση του πλαστού ώστε να ανταλλάξουν το χαρτονόμισμα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου διανομείς από φόβο ή άγνοια κατέθεσαν δικά τους χρήματα, προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα πλαστό χαρτονόμισμα, χωρίς ποτέ να τους επιστραφούν αυτά τα χρήματα.
5. Η ομολογία της εταιρείας ότι αδυνατεί να παρουσιάσει λογιστική τεκμηρίωση για τα ταμεία δημιουργεί πρόβλημα σε όσους εργαζόμενους επιθυμούν να παραιτηθούν και να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλού, αφού δεν λαμβάνουν καμιά γραπτή δέσμευση ότι η εταιρεία δεν θα έχει στο μέλλον οικονομικές απαιτήσεις από αυτούς.
6. Τα «ταμειακά λάθη» δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ανθρώπινο λάθος ή στην αμέλεια ενός διοικητικού υπαλλήλου. Αντιθέτως, είναι άμεση συνέπεια της υλοποίησης του σχεδιασμού της εταιρείας που η διοίκησή της καλά γνωρίζει σε όλο τους το βάθος και την έκταση γιατί τις δημιούργησε η ίδια. Αναρωτιέται κανείς ποιο λόγο έχει η ιδιοκτησία να μη διασφαλίζει τη διαφάνεια στις διαδικασίες των εισπράξεων της, ποιο λόγο έχει να μην επιδιώκει την εξυγίανση και τη νομιμότητα, ποιο λόγο έχει να χρονοτριβεί.
7. Επιπλέον, η εταιρεία επιδίδεται σε μία στρατηγική συστηματικού εργασιακού εκφοβισμού με προφορικές απειλές, παράνομες και καταχρηστικές αναστολές εργασίας που συνοδεύονται από παράνομες «τιμωρητικές» περικοπές των μισθών. Συγκεκριμένα, δεκάδες εργαζόμενοι λαμβάνουν προφορική ενημέρωση από τους άμεσους προϊσταμένους, ή προσωπικά γραπτά μηνύματα ότι χρωστούν στην εταιρεία. Απαιτούνται εκατοντάδες ευρώ από κάποιους διανομείς. Όταν ο διανομέας αιτείται γραπτά τεκμηρίωση του ποσού και εκκαθάριση του ταμείου του, αμφισβητεί ή αρνείται το χρέος τότε η εταιρεία αρνείται να του παρουσιάσει οποιοδήποτε έγκυρο στοιχείο υπογεγραμμένο από το λογιστήριο και ακολουθούν προφορικές απειλές. Αν ο διανομέας υποκύψει στην πίεση και τον εκβιασμό, τότε ξεκινάει μια τακτική άτυπου παζαριού: «Εμείς λέμε ότι χρωστάς 1.000 ευρώ, εσύ πόσα νομίζεις ότι είναι; Δώσε μας 300 για να σου ξεκλειδώσουμε τον λογαριασμό». Κανείς εργαζόμενος δεν λαμβάνει γραπτή και υπογεγραμμένη τεκμηρίωση του «οφειλόμενου» ποσού. Αν ο διανομέας δεν ενδώσει τότε χωρίς καμιά προειδοποίηση τίθεται σε εξαναγκαστική αναστολή της εργασίας του για άγνωστο στον ίδιο χρονικό διάστημα. Στο τέλος του μήνα ο διανομέας διαπιστώνει μεγάλες περικοπές στο μισθό του και απώλεια ενσήμων.
Επειδή όλα τα παραπάνω παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα και θέτουν τους εργαζόμενους σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας απέναντι στον εργοδότη με δική του αποκλειστική υπαιτιότητα, απαιτούμε:
- Να διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας όλες τις υποθέσεις αναγκαστικής αναστολής εργασίας και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
- Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης των αυθαιρεσιών στα ταμεία της εταιρείας, τη διενέργεια ελέγχου των οικονομικών της εταιρείας, την εκκαθάριση των ταμείων και του καθολικού όλων των διανομέων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές.
- Την καταβολή του επιδόματος διαχειριστικών λαθών με αναδρομική ισχύ.
Για όλα τα παραπάνω ζητούμε την άμεση απάντηση του Υπουργείου και όλων των οργανισμών που εποπτεύει, σχετικά με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των διανομέων.
Κάθε καθυστέρηση στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και μεγαλώνει την εργασιακή αβεβαιότητα.
Τα σωματεία μας είναι αποφασισμένα να μην σταματήσουν τον αγώνα μέχρι την δικαίωση των συναδέλφων μας.